După ce au eşuat în tentativa de a destabiliza situaţia din Republica Moldova, folosind ca pretext iniţial criza guvernamentală, iar ulterior – alegerea noului Preşedinte al ţării, forţele pro-ruse pun la cale o nouă provocare în acest sens. Anume astfel poate fi tratată iniţiativa lui Renato Usatîi de face presiuni asupra Curţii Constituţionale, pentru ca această instanţă să anuleze rezultatele precedentelor alegeri parlamentare şi astfel să se ajungă la alegeri parlamentare noi.
Usatîi porneşte de la o decizie a instanţei de judecată despre care el spune că invalidează argumentul ce a stat la baza excluderii sale din precedenta campanie electorală – finanţarea de peste hotare. Dar, dacă acest lucru e atât de principial pentru el, apare întrebarea: de ce a tăcut atâta timp şi nu a invocat acest pretext pentru a cere dizolvarea Parlamentului anterior? Răspunsul e simplu: pentru că această decizie (dacă există, pentru că nimeni nu a văzut-o) îi era necesară nu din punctul de vedere al pretinsei restabiliri a dreptăţii, ci doar ca instrument de destabilizare a situaţiei politice interne din Moldova. Atunci, el avea alte pretexte pentru a destabiliza situaţia şi îi era în cot de decizia de care vorbeşte acum. Însă, odată cu dispariţia acelor pretexte, a scos asul de rezervă.
Primarul de Bălți ameninţă cu proteste la Curte, cu presiuni publice, iar unii pretinşi lideri de opoziţie s-au şi grăbit deja să-i dea dreptate şi să declare că planul respectiv ar trebui pus în aplicare. Şi dacă cei ce-şi doresc destabilizarea situaţiei în țară fac front comun, nu e oare acesta un motiv să ne mobilizăm şi noi, cei care suntem pentru stabilitate şi dezvoltare armonioasă, pentru un viitor democratic şi european al Republicii Moldova?
Post-ul Un nou atentat la stabilitatea internă apare prima dată în Veaceslav Untila.